Levering fra 29,- Fri fragt ved ordrer over 499,-  Sikker betaling  

Tom kurv

Kom godt i gang del 1 – cocktailudstyr



Blogindlægget er det første i vores “kom godt i gang” serie omhandlende det grundlæggende inden for cocktails.

At shake dine egne cocktails er ikke svært – men det kan virke sådan de første par gange. I dette blogindlæg vil vi vise dig hvilket cocktailudstyr, du har brug for, og hvordan du vælger mellem alle alternativerne. Vi skal tale om cocktailshakers, jiggere (målebægre), muddlere (mortere) og til sidst strainere (sier). Disse redskaber er udvalgt, til dette blogindlæg da du med et kendskab til netop disse, er godt rustet til at komme i gang med det det hele handler om – at shake nogle lækre cocktails.


Cocktailshakere

Cocktailshakeren er det redskab, du kommer til at bruge mest, når du skal lave drinks. Det første valg du skal træffe, når du investerer i en cocktailshaker er, hvilken type det skal være. Inden for cocktailshakere skelner man typisk mellem to overordnede kategorier: Bostonshakere og Manhattanshakere. De to typer af cocktailshakere har hver deres fordele og ulemper, som vi nu skal gennemgå hver for sig.

Boston shaker Bostonshakeren er den, du kender fra cocktailbarerne, da den er de professionelles yndling. Det er en simpel shaker, der består af to dele: en overdel i gals og en underdel i stål. Den simple opbygning gør det nemt og hurtigt at anvende den. De to dele skilles af, ingredienserne hældes i, de to dele samles, og du er klar til at shake! Fordelen ved denne shaker er det funktionelle og det visuelt flotte design. Ulempen er, at du skal have en ekstern strainer for at holde is og frugt tilbage, når du skal servere drinken. Men, når du først har lært teknikken, vil du kunne shake langt hurtigere med en Bostonshaker sammenlignet med en Manhattanshaker. 
Se eventuelt en videoguide til, hvordan du bruger en Bostonshaker, herunder.



Manhattan shaker Manhattanshakeren er den anden kendte shakertype. Shakeren er til dig, der vil have en alt-i-en cocktailshaker med indbygget strainer. Det gør den til en simpel og enkel løsning - perfekt til nybegynderens behov. Den består af tre dele: en stor metalunderdel, en indbygget strainer og en metalhætte, som dækker straineren. Den indbyggede strainer er dens største fordel i forhold til Bostonshakeren, men den er samtidig også det, der gør, at professionelle fravælger den. Fordelen ved den indbyggede strainer er, at du er klart til at hælde lige så snart, du har shaket dine ingredienser. Ulempen er, at straineren kan blive blokeret af is eller frugtstykker, og den er sværere at hælde fra, hvilket gør den uegnet til at hælde op i shotsglas.



Hvilken af de to cocktailshakere, der er den rette for dig, afhænger naturligvis af dine præferencer. Efter at have testet begge to et utal af gange står det klart, at der ikke er én shaker, som er bedst til alle formål. Vil du gerne prøve at shake dine egne cocktails uden, at det er noget, der sker særligt ofte, er Manhattanshakeren det oplagte valg - specielt på grund af den lave pris. Bostonshakeren er derimod det optimale valg, hvis du regner med at skulle shake lidt oftere, da den er nemmere at arbejde med, når man først har vænnet sig til at anvende den.


Jiggere (målebægre)

Når der skal laves cocktails, er det vigtigt, at det er de rigtige mængder, der tilsættes. Mange af de ingredienser, der anvendes, har en stærk smag og skal derfor tilpasses resten af cocktailen. Få centiliter kan ændre hele cocktailens balance og dermed være forskellen på en god og en dårlig cocktail. Vi anbefaler altid, at man prøver sig frem med sine opskrifter og ikke bare følger de angivne mængder blindt. Men når man først har fundet sin favoritsammensætning, er det praktisk at vide præcis, hvor meget man har anvendt.


Standrad jigger Den klassiske jigger består af to dele, hvor den ene er væsentligt større end den anden. Den afbildede jigger har kun millimetermål, men der findes også jiggere, der kan måle ounces, hvilket er smart når, der anvendes amerikanske opskrifter. Vil du gøre det nemmere for dig selv, når du mixer, anbefaler vi en sådan jigger, da det kan være svært at stå og omregne fra ounces til milliliter, mens man mixer drinks. Hvis du vælger en jigger, der ikke både måler i milliliter og ounces er en tommelfingerregel, at én ounce svarer til 30 milliliter.


Muddlere (mortere)

Muddleren er et klassisk værktøj, som mange associerer med det at lave drinks. Det er et alsidigt værktøj, som generelt bruges til at mose smagsstoffer, olier eller saft ud af forskellige frugt og krydderurter såsom mynteblade. Muddlere kan være fremstillet af tre forskellige materialer: jern, plastik og træ. De findes i alle former, længder og prisniveauer. Når du skal vælge din muddler, er det en god ide at gøre nogle overvejelser om, hvad du skal bruge den til og, hvilket udstyr den skal bruges sammen med. 


Basic muddler Til det grove arbejde såsom mosning af frugt oplever nogle at versionen med takker på stødehovedet, er nemmere at arbejde med. Versionen med takker er dog ikke det optimale valg til limefrugter, da man risikerer at frigive bitre olier fra frugtens skal.

Til lime anbefales en muddler med et glat hoved i stedet for. Samtidig skal du også tænke på længden af muddleren i forhold til højden på din cocktailshaker. Som du sikkert har regnet ud, er det meget ukomfortabelt at stå med en muddler på 15 cm, hvis din cocktailshaker er 25 cm høj. Muddler i træ

Med hensyn til materialevalg er det meget individuelt, hvad man foretrækker at arbejde med. En træmuddler føles mere autentisk end en plastikmuddler, men plastikmuddleren har en lidt bedre holdbarhed.

Hvis vi skal give vores anbefaling til hvordan man vælger mellem de forskellige muddlertyper vil vi sige at en forholdsvis høj muddler (på 25 cm eller mere) med et glat hoved er et godt allround valg uanset materialetype, da den kan bruges til det hele.


Strainere (sier)

Cocktail strainer Når du er færdig med at shake dine cocktails, skal indholdet fra shakeren sies ned i et glas. Til dette bruges en strainer. Der findes overordnet set to typer af strainere, som anvendes i forskellige situationer. Den klassiske cocktailstrainer, også kaldet en Hawthorne strainer, skal anvendes i forbindelse med en Bostonshaker for at holde store stykker is og frugt tilbage i cocktailshakeren. Men den er ikke nødvendig, når du anvender en Manhattanshaker, da denne har en indbygget si.

Den anden type strainer er en fine strainer. Som navnet antyder, anvender du finestraineren for at filtrere de helt små isflager og små frugtstykker fra din cocktail. Det er ikke alle cocktails, der skal finestraines, men ved en række populære cocktails såsom Cosmopolitan, Margarita og Martini er en finestrainer nødvendig for at give det sidste touch. Dermed undgår du et surt stykke lime eller en lille isflage i cocktailen.


Cocktailsæt

Boston sæt
Efter at have læst dette indlæg er du forhåbentlig blevet lidt bedre oplyst i forhold til hvilket udstyr, der er relevant for dig at investere i. Vi anerkender hos Cocktail Vision, at der kan være meget at holde styr på for en nybegynder, og vi har derfor valgt at sammensætte nogle cocktail sæt i vores webshop, som gerne skulle gøre det nemmere for dig at komme i gang med at shake. Udover at gøre det nemmere for dig har vi også givet dig en god pris på sættene i forhold til, hvis du køber delene enkeltvist. Hvis du vælger et af disse sæt, ved du også at vi har prøvet udstyret af, og at vi kan stå inde for at udstyret passer sammen (du vil for eksempel ikke modtage en muddler, der er for kort til shakeren).

Efter lidt reklame her til sidst vil vi bare sige tak for, at du læste med. Vi håber, at vi har hjulpet dig med at finde ud af, hvilket udstyr du skal bruge, for at komme godt i gang med at mixe lækre cocktails. Du er altid velkommen til at stille spørgsmål i kommentarfeltet herunder. Alternativt kan du sende os en mail på info@cocktailvision.dk.

Populære produkter

  • Mojito Cocktail Sæt Deluxe
    Mojito Cocktail Sæt Deluxe
  • Boston Cocktail Sæt
    Boston Cocktail Sæt
  • manhattacocktailsæt
    manhattacocktailsæt