Levering fra 29,- Fri fragt ved ordrer over 499,-  Sikker betaling  

Tom kurv

Kom godt i gang del 2 – spiritustyper

Barskab

Dette er det andet indlæg i serien ”Kom god i gang”. I det første indlæg gennemgik vi, hvilket udstyr man skal bruge for at lave sine egne cocktails. I dette afsnit skal vi se på, hvilke spiritustyper det er en god idé at starte ud med, når man skal købe ind til sit første barskab.

Når man skal mixe en cocktail bygges den typisk op af tre dele: en spiritus, en smagsbase og et smagsmodificerende- eller farveelement. Alle disse tre elementer spiller en stor rolle for drinken, og en cocktail vil aldrig blive bedre end den dårligste ingrediens i den.

I næste indlæg skal vi snakke om nogle af de andre ingredienser, men i dette afsnit skal vi som nævnt se på spiritustyper.

De forskellige spiritusser

De mest almindelige former for spiritus kender de fleste af os allerede: vodka, rom, whiskey, gin og tequila. Men hvad er egentlig forskellen på en scotch og en bourbon whiskey? Og hvilken skal man købe for at mixe de ”rigtige” drinks? Det er de spørgsmål vi skal have svaret på.

Vodka

Vodka

Når der bliver sagt vodka bliver det i en dansk kontekst typisk forbundet med Rusland. Men den klare spiritus har gået sin ”sejrsgang” over det meste af kloden og er i dag faktisk den mest solgte spiritus i USA.

Udover den marketingindsats, der ligger bag ved vodkaens store succes, skal en stor del af dens succes også tilskrives dens enkelhed: den smager ikke specielt (sig gin til en person og han eller hun tænker på gran, sig whiskey og samme person tænker på den ”røgede” smag), den mixer nemt med andre ingredienser, og så kan den laves ud af stort set enhver afgrøde, hvilket har medført en stor produktion.

At vodkaen ikke har nogen speciel smag er lidt en overdrivelse, der kræver specificering. Det betyder ganske enkelt at den nemt kan blive overdøvet via enkle metoder såsom at blande den med appelsinjuice.

Denne mangel på smag opnås ved at filtrere vodkaen gennem trækul efter destilleringen. Smagsløsheden holdt sammen med, hvor let den mixer med andre smagsbaser, gør den til cocktailmixerens drøm – og har samtidig bidraget til Screwdriveren’s (vodka, appelsinjuice og is) popularitet.

Som med alt andet er der stor forskel på en discount- og en kvalitetsvodka. En kvalitetsvodka kan drikkes ren, hvis den er kold, hvorimod det med en discount vodka vil være en ubehagelig oplevelse. Til at mixe cocktails behøver man dog ikke at ofre penge på den dyreste vodka. Hvis du ikke tager den billigste i det lokale supermarked vil det være fint til langt de flestes behov.

På grund af vodkaens egenskaber er det den oplagte spiritus til den nye bartender. Uanset hvad du mixer den med vil den tage smag efter det, og hvis du endda har en shaker til at ryste det sammen, vil den på ingen tid blende med næsten hvad som helst.

Hvis du vil have lidt inspiration til de cocktails, man kan lave med vodka, har vi lavet en lille liste over nogle af de mest klassiske: Cosmopolitan, Moscow Mule, Vodka Martini og Harvey Wallbanger (måske ikke en klassiker, men et godt alternativ til en Screwdriver).

Rom

Rom

Rom stammer oprindeligt fra Carribien, hvor det først blev fremstillet i det 17. århundrede. Det laves af rørsukker og kan både blive modnet i trætønder eller hældes direkte på flasker efter destillering. Der findes tre overordnede typer af rom: den mørke, den lyse og den gyldne.

Den mørke rom er generelt den rom, som har lagret længst tid og har ofte også den stærkeste smag. De mørke romme kommer typisk fra Jamaica eller Haiti. Hvis du vil have en rom du kan drikke rent, vil det oftest være en mørk kold rom som gør sig bedst. Her findes der både hints af røg og krydderi. Den mørke rom kan også sagtens anvendes til cocktails såsom en Dark’N’Stormy.

Den lyse rom kommer typisk fra Puerto Rico og Cuba. Det er blandt andet i Puerto Rico, at den lyse Bacardi Superior produceres. Står du og skal vælge din første rom til dit barskab er en lys rom et sikkert valg, da den ikke har så meget smag som en mørk rom og derfor er nemmere at dominere med andre smagselementer.

Det er blandt andet den lyse rom som anvendes til at lave cocktailklassikerne Mojito og Daiquiri. Hvis du er til den lyse rom kan du også prøve den brasilianske variant kaldet cachaça, der altid er fremstillet af saften fra sukkerrør, hvorimod rom også kan være produceret af melasse som er et restprodukt fra sukkerfremstilingen. Herhjemme er cachaça mest kendt for at være hovedingrediensen i en Caipirinha.

Den gyldne rom kan betragtes som en mellemting mellem den helt lyse og den mørke rom. Det vil sige, at disse har en mere karakteristisk smag end den lyse rom, men ikke trænger helt så meget igennem som den helt mørke rom. Hvis du skal lave en Cuba Libre er det en gylden rom, du skal have fat i.

Whiskey

Whiskey

At beskrive whiskey grundigt vil kræve mere end en sektion i et blogindlæg for, der er utallige nuancer inden for denne spirituskategori. Der findes forskellig lovgivning for, hvornår man må kalde sin whiskey det ene eller det andet, og denne lovgivning er forskellig fra land til land. Der findes dog også en række begreber som ligger fast indenfor whiskey-verden, som det kan være en god ide at have styr på.

Når en whiskey sælges som single malt betyder det i al sin enkelthed, at whiskyens indhold udelukkende stammer fra et enkelt destilleri. Fra det destilleri kan flasken så være et blandingsprodukt fra forskellige tønder og årgange. Derudover skal indholdet være produceret af maltet byg.

At en whiskey er single graint betyder ligeledes, at indholdet i flasken kommer fra et enkelt destilleri. I en single grain kan der, i modsætning til single malt, anvendes flere forskellige korntyper til den samme flaske whiskey. Ligesom ved en single malt kan flaskens indhold komme fra flere forskellige tønder og årgange.

En single cask whiskey er en whiskey, som er tappet fra én tønde og ikke må blandes med indholdet fra andre tønder. Den kan heller ikke blandes med indholdet fra andre tønder fra det samme destilleri. Det medfører en unik smag fra den ene tønde til den anden

Hvis man blander whiskyer fra flere destillerier bliver det pr definition til en blended whiskey. Afhængig af, om de blandede whiskyer er grain eller malt, bliver det til henholdsvis en blended malt whiskey eller blended grain whiskey.

Grunden til, at man blander whiskyer fra flere forskellige destillerier sammen, er, at man som producent/brand derved kan opnå en mere ensartet smag fra år til år. Dette er svært med en single malt/grain og nærmest umuligt med en single cask. Dermed kan en blended whiskey give en ensartet oplevelse fra gang til gang uafhængig af, hvor og hvornår whiskyen er købt.

Fælles for single og blended whiskey er, at det er den yngste whiskey i blandingen, der bestemmer, hvilken alder producenten må skrive på flasken på det færdige produkt. Man kan dog antage, at de sammenblandede whiskyer som oftest vil have cirka den samme alder da det ikke giver økonomisk mening for producenten at blande en mere modnet (og dermed oftest dyre) whiskey sammen med en yngre (og dermed oftest billigere) whiskey.

Denne hurtige gennemgang skulle gerne gøre dig i stand til at forstå, hvad der står på de forskellige whiskeyflasker, næste gang du skal på indkøb. Hvilken type der er bedst for dig, er umuligt at svare på. Nogle vil påstå at en single malt er bedre end en blended, men det svare til at sige at et æble smager bedre end en pære. Oftest vil en blended være billigere end en single malt, og dermed en mere overkommelig investering.

Vi foreslår derfor, såfremt du er helt ny inden for whiskeyverden, at du prøver lidt forskellige blended for at se hvilke whiskeysmagsnuancer, du sætter pris på. Dermed vil du senere kunne købe den rette single malt, hvis du skulle have lyst til at prøve kræfter med dem.

Når man snakker whiskey, bliver vi også nødt til at runde de forskellige store whiskeyproducerende lande.

For at man kan markedsføre sin whiskey som en skotsk whiskey, skal den være produceret i Skotland og have lagret i minimum 3 år. En skotsk whiskey kan selvfølgelig sættes sammen med ethvert af de ovenstående forklarede begreber. En skotsk single malt er derfor en whiskey, der er produceret i Skotland, hvor flaskens indhold stammer fra maltet byg og kun et enkelt destilleri.

Smagen i en skotsk whiskey er ofte i den mere ”komplekse ende”, hvilket gør, at den er svære at arbejde med i en cocktail. Der er ingen tvivl om, at der findes gode cocktails med en skotsk whiskey som spiritusbasen, men for en nybegynder vil vi ikke anbefale at man starter ud med en skotsk.

Den anden store europæiske whiskeyproducent er Irland. Ligesom en skotsk whiskey skal den være produceret inden for landets grænser, have lagret i minimum 3 år og kan være produceret efter alle de ovenstående forklarede begrebers regler. Ligesom en skotsk whiskey kan en irsk whiskey naturligvis også anvendes til at lave lækre cocktails, men det er ikke det oplagte valg for en ny bartender. Den helt store undtagelse er selvfølgelig en Irish Coffee, som skal laves med en god irsk whiskey.

Så hvad anbefaler vi til dig som skal i gang med at mixe cocktails baseret på whiskey? Svaret er ligetil: Amerikansk bourbon eller rye. For at en whiskey kan markedsføres som en bourbon i EU, skal den bestå af mindst 51% majs og være produceret i USA. En rye er derimod fremstillet af mindst 51% rug i USA.

Grunden til, at vi anbefaler den amerikanske bourbon og rye, skal findes i dens karakteristika. Bourbon er en amerikansk whiskey med en relativ frugt- og vaniljesmag, som går godt sammen med cocktails. Nogle af vores favoritter til at mikse cocktails med, uden at det sprænger ens budget, er Jim Beam Rye og Bourbon. Hvis det lige skal være en anelse mere lækkert kan Maker’s Mark og Bulleit Rye og Bourbon anbefales. Jim Beam Bourbon og Bulleit Rye kan ofte købes i et velassorteret supermarked, hvorimod man skal online eller besøge en spiritusforhandler for at finde de andre whiskyer.

Når du har købt din bourbon eller rye, er du klar til at lave en Old fashioned, Whiskey Sour, Wally Harbanger og et hav af andre lækre whiskey cocktails.

Når det er sagt, vil vi huske dig på, at skotsk sagtens kan anvendes til at mikse cocktails. Hvis du finder en skotsk whiskey, som du holder af, kan den sagtens bruges i cocktails som Old Fashioned og Whiskey Sour.

Gin

Gin

Når du skal vælge gin, findes der seks forskellige kategorier: London Dry Gin, New Style Gin, Genever, Plymouth Gin, Old Tom og Sloe Gin.

London Dry Gin er den klassiske gin med en karakteristisk smag af enebær (det er denne enebærsmag som gør at mange siger gin smager af gran). På trods af navnet kan denne type af gin produceres over hele verden så længe den ikke indeholder nogle kunstige farve- eller smagsstoffer og ikke bliver tilsat mere end 0,1 gram sukker pr liter destilleret sprit. Derudover må der kun tilsættes vand efter endt destillation for at nedbringe alkoholprocenten. Til denne kategori hører alle de kendte ginbrands som Gordon’s, Beefeater, Tanqueray og Bombay Sapphire.

New Style Gin er en forholdsvis ny trend inden for ginproduktionen. Der er forholdsvis frit spil i forhold til, hvornår man kan tillade sig at kalde det en New Style Gin, og i visse tilfælde er den karakteristiske smag af enebær sat så meget i baggrunden af andre smagsoplevelser, at det ligeså godt kunne være en vodka med tilsat smag.

Det gør denne type af gin til et lidt mere usikkert valg medmindre, man har godt styr på sine mærker. Der er dog ingen tvivl om, at der bliver produceret fantastisk gin i denne kategori. Vi kan blandt andet anbefale en flaske Hendrick’s Gin, som gør det rigtig godt i en gin og tonic med en tonic som San Pellegrino’s Acqua Tonica. Geranium Gin er en anden New Style Gin, som har høstet mange roser siden, den blev introduceret.

Den sidste type gin, vi vil behandle selvstændigt i dette indlæg, er Geneveren. Den bliver af mange opfattet som forløberen for den nu klassiske London Dry Gin og, hvis man skal prøve at beskrive den, er den en blanding af gin og maltwhiskey. Det skyldes det store maltindhold i geneveren. Det er blandt andet en genever, der anvendes til cocktailen Copenhagen. På grund af dens lidt særlige karakteristika og den store forskel, der er i smagen i en genever afhængig af maltindholdet, vil vi ikke anbefale den som den første gin til dit barskab.

De sidste tre gintyper fortjener ikke så meget opmærksomhed, når det handler om det grundlæggende kendskab til spiritus. En Plymouth Gin er i store træk det samme som en London Dry Gin, men skal produceres i Plymouth, før denne betegnelse kan bruges. Derudover er den som oftest lidt sødere end en London Dry Gin, men det afhænger af, hvilken London Gin man sammenligner med. En Old Tom er en anelse sødere end London Dry Gin og lidt mere tør end en Genever. Den bliver ofte kaldt ”the missing link” imellem de to typer af gins. En Sloe Gin er en gin tilsat slåen og sukker. En Sloe Gin har mere karakter af likør end af en egentlig gin, og mange betragter den også som sådan.

Smag er naturligvis individuelt, og gin er i sandhed noget, der kan dele vandene på grund af dens forskellighed og alsidighed. Til dit første barskab anbefaler vi dog, at du holder dig til den klassiske London Dry Gin eller New Style. Dermed er basen lagt for, at du kan blande nogle af de lækre cocktails såsom Gimlet, New Orleans Gin Fizz, White Lady eller den klassiske Martini. Så kan du altid eksperimentere med andre typer bagefter.

Tequila

Tequila

Den sidste type spiritus vi skal behandle kort i dette indlæg er tequila. Den mexicanske spiritus lavet af Agave og ligesom en champagne skal være produceret i Champagnedistriketet i Frankrig for at må kalde sig champagne skal Tequila laves i Jalisco staten.

En tequila kan købes i to forskellige varianter: en 100% ren agave og en ”mixto”, som består af mindst 51% agave, hvor resten kommer fra andre sukkerarter. Som fingerregel kan det siges, at jo mere agave, der er i tequilaen, jo bedre er den. Der findes også 100% agave tequilaer, som bliver anset for at være de fineste.

Når du skal købe en til tequiladrinks kan det, såfremt du vil nyde en god tequilasmag, betale sig at undgå den tequila med den røde hat, som du finder i Netto – men skal du bare bruge den i en Long Island er det begrænset, hvor meget du får ud af at købe en kvalitetstequila. Hvis du skal have en ordentlig tequila, skal du online eller ned i en specialforretning. Vi kan blandt andet anbefale Patron og Don Julio, men de er desværre i den dyre ende. De fungerer til gengæld som en rigtig god base for en Margaritha.

Med dette indlæg håber vi, at du har fået et lidt bedre indblik i spiritussens verden. Det er en umulig opgave at beskrive alle de valgte spiritustyper i et indlæg, som det her til fulde, men vi håber, at det har givet dig mod på mere, og gjort dig i stand til at søge mere information selv. Skulle du have nogle spørgsmål, er du naturligvis velkommen til at kontakte os i kommentarfeltet herunder. Alternativt kan du sende os en mail på info@cocktailvision.dk. – så skal vi forsøge at hjælpe dig, så godt vi kan, så du får den bedst mulige cocktail.

.

Populære produkter

  • manhattacocktailsæt
    manhattacocktailsæt
  • Mojito Cocktail Sæt Deluxe
    Mojito Cocktail Sæt Deluxe
  • Boston Cocktail Sæt
    Boston Cocktail Sæt